Flere danskere mister deres kørekort

Efter utalige køretimer og teoritimer, en tur på køreteknisk anlæg, en bestået teoriprøve samt køreprøve, står du endelig med dit kørekort i hånden. Glæden er enorm, og du kan nu selv køre rundt på fire hjul. Men hvad du nok ikke har i tankerne lige nu er, at sandsynligheden for, at du får frakendt kortet igen på et eller andet tidspunkt. Det er desværre hvad der sker for rigtig mange danskere. De seneste år er procentdelen af danskere, der enten betinget eller ubetinget får frakendt sit kørekort, nemlig steget stødt. Og det selvom der er færre, som dumper køreprøven, hvilket man ellers skulle tro ville være en god forudsætning for færre forseelser i trafikken.

Forskellige årsager til frakendelse af kørekortet

Når folk har haft sit kørekort i et stykke tid, begynder de dårlige vaner ofte at vinde frem. Det kan eksempelvis være, at man kommer til at tage telefonen, mens man kører bil. Det kan også være, at man langsomt tilegner sig en tendens til at træde en smule hårdere på speederen. Derudover kan det være, at man langsomt bliver mere utålmodig på andre billister og derfor presser dem. Man gør måske disse ting oftere og oftere, og pludseligt er det blevet til dårlige vaner, som man gør alt for ofte. Alle disse ting kan ende med at koste en betinget frakendelse – og i sidste ende måske en ubetinget frakendelse.

Der er forskellige grænser for, hvilken form for straf du får, hvis du begår en forseelse. Det kommer an på, hvor grov en forseelse, du har lavet. Hvis du for eksempel får tre klip i kørekortet, så får du en betinget frakendelse. Du kan få klip på flere forskellige måder – blandt andet ved at køre mere end 30 procent for hurtigt. Det kan også ske ved at du kører med for kort afstand til forankørende eller kører over for rødt. Du kan få frataget kortet ubetinget, hvis du for eksempel kører over 100 procent for stærkt. Derudover hvis du kører med en promille over 1,2, kører hasarderet eller har fået en betinget frakendelse to gange indenfor tre år. Står du til at miste kørekortet, så skal du generhverve et nyt kørekort hos en køreskole og/eller gå til en kontrollerende køreprøve.

Det, at dumpeprocenten bliver mindre, betyder, at der er et større grundlag for, at der kan komme færre forseelser i trafikken. Men sådan forholder det sig ikke i øjeblikket. Bliver folk bedre til at huske, hvordan de lærte at køre bil, vil flere have nemmere ved at beholde deres kørekort.