Hvor vigtige er hæve sænkeborde egentlig?

Er hæve sænkeborde spild af penge? Noget tyder på det.

De fleste medarbejdere, der dagligt sidder ved et hæve sænkebord, bruger slet ikke dets funktioner. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet Wilke. Undersøgelsen viser, at næsten 50 procent af de 230 adspurgte bruger hæve sænke-funktionen mindre end én gang om ugen. Og 20 procent ud af de 50 bruger den aldrig.

Tvivl om lovgivningen på området

Flere virksomheder er kommet i tvivl om, hvor vidt det er et lovmæssigt krav at gøre brug af hæve sænkeborde. Men sådan forholder det sig ikke. Arbejdstilsynet kræver dog, at skriveborde, der bruges af flere personer, skal have en hæve sænke-funktion, som gør det muligt for den enkelte medarbejder at indstille den højde, som passer bedst til vedkommende.

Det tyder altså på, at hæve sænkeborde er blevet en del af den trend, som ses rundt omkring på mange arbejdspladser. En trend, der indeholder vand og frugt i stedet for sødere forfriskninger. Men til forskel fra æbler og kildevand, så er de smarte borde måske ikke valgt af medarbejderne men i stedet af virksomhederne, som har troet, at det var et krav, de var omfattet af.

Det viser sig altså at være en skrøne blot, at man som virksomhed skal sørge for, at ens medarbejdere skal arbejde ved hæve sænkeborde på jobbet. På trods af dette er det vigtigt for Arbejdstilsynet at understrege, at et arbejdsbord skal være tilpasset til den, der arbejder ved det.

Ergonomiske indsatser er ikke væsentligt

Det vigtigste for ansatte i de danske virksomheder handler om generel tilfredshed med arbejdspladsen og muligheden for at have indflydelse på, hvordan indretningen af ens egne arbejdsforhold skal se ud. Det viser ny forskning fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, der viser, at ergonomiske indsatser som specielle computermus eller hæve sænkeborde ikke er det afgørende for, om en medarbejder føler sig tilpas eller ej.